Nærmest sunde fastelavnsboller med remonce

Sunde fastelavnsboller

Opskrift på sunde fastelavnsboller med remonce som du slipper for at ælte

Her får du en opskrift på fastelavnsboller med remonce som nærmest er sunde. De er i hvert fald uden hvidt sukker og næsten en tredjedel af melet er fuldkornshvedemel. Til gengæld skal du ikke forveksle dem med slankeboller, for de er fyldt med smør og dadler. Mmmmmm…. Her i huset er de en kæmpesucces, både hos Kornelia (fra 2011), hos Farmand og moi.

Noget andet rigtig smart ved de her boller er, at man slipper for at ælte dem. Jeg er nød til at indrømme, at jeg er frygtelig magelig og alt det der med at stå i en evighed og vaske hænder bagefter og projekt rengøring-af-bord, gør mig helt træt. Så derfor er denne dej sk*** smart, for grunddejen laves som en langtidshævet dej, der bare skal røres sammen med en grydeske. Hurra!

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få flere gode børnevenlige opskrifter direkte i din indbakke >>

Det skal du bruge til sunde fastelavnsboller

Ca. 18 boller

Grunddejen er en dej der skal hæve i køleskabet over natten. Men hvis du gerne vil have fastelavnsboller i en ruf, så bruger du bare dobbelt så meget gær og lader dejen hæve til dobbelt størrelse. Det gør den over et par timer, hvis man stiller den tilpas lunt.

✓ 1/4 pakke gær, hvis bollerne skal i køleskabet natten over, 1/2 pakke gær, hvis du vil lave dem samme dag

✓ 5 dl sødmælk

✓ 1/2 pakke smør, som du smelter

✓ 2 store æg

✓ 4 dl fuldkornshvedemel

✓ 7 dl hvedemel

✓ 6-7 kapsler kardemomme, som “myrdes” inderligt

✓ 1-2 tsk vanilje

✓ 15 friske dadler, en tilsvarende mængde smør og 1 tsk vanilje røres sammen til remonce.

✓ Æg til pensling

Tilberedning af sunde fastelavnsboller

Gæren smuldres og røres ud i den kolde mælk. Tilsæt krydderier. Slå æggene ud i og rør rundt. Tilsæt fuldkornshvedemel og dernæst det varme smør. Til sidst tilsætter du hvedemelet lidt efter lidt, til dejen er lind, men alligevel så fast at du nu skal bruge ret mange armkræfter på at røre i den. Nu rører du dejen godt igennem – og har du en æltemaskine (dit heldige asen) så ved du med sikkerhed mere om hvordan det fungerer end jeg.

Når dejen er rørt godt igennem, så dæk den til (jeg plejer at lave dejen i en stor gryde som jeg lægger låg på, når den skal hæve) og stil den enten i køleskabet hvis du vil lave friskbagte fastelavnsboller søndag morgen eller stil den lunt til den er hævet til det dobbelte og lav bollerne samme dag.

Når bollerne skal formes bruger du en ske, som du lige dypper i et glas vand før du tager en skefuld dej og lægger på bagepladen.

Når alle bollerne er formet og ligger på bagepladen, så tager du en spiseske remonce og presser ned i midten af hver enkelt bolle.

Bollerne pensles med et sammenrørt æg.

Og så skal de bages i en varm ovn, 250 grader forvarmet i 20-30 minutter til de har en flot farve og er hule når man banker dem forsigtigt i bunden.

Velbekomme!

Se også opskriften på en hokkaidosuppe som min datter (fra 2011) lapper i sig, som var det flydende chokolade >>>