Dyrkning af ærter – sådan gør du

Dyrkning af ærter - sådan gør du

Dyrkning af ærter – mine 7 bedste råd

Jeg synes man skal holde tungen lige i munden, når det gælder dyrkning af ærter. Når det er sagt, så er ærter noget af det lækreste at spise af hjemmedyrkede sager. Min datter fra 2011 er HELT enig.

Her får du mine syv bedste råd baseret på min egne erfaringer med dyrkning af ærter fra tre sæsoner krydret med info fra mine danske køkkenhave-forbilleder Camilla Plum og Aarstiderne.

  • Såafstand: 5-10 cm mellem hver plante.
  • Plantedybde: så dem i ca. 5 cm dybde (jo større frø er, jo længere skal de ned i jorden)
  • Rækkeafstand: 40-50 cm
  • Såtidspunkt: Fra midt marts – 1. Juni

1. Dyrkning af ærter starter med fiberdug

Sørg for at dække de nysåede frø med fiberdug med det samme, eller læg smågrene over det tilsåede område. Så undgår du af fuglene napper frøene, før de er begyndt at spire.

2. Spar på gødningen

Når det kommer til dyrkning af ærter, så behøver du heldigvis ikke tænke på gødning. For ærter snupper selv kvælstof fra luften.

3. Forspirring af ærter

Du kan også vælge af forspire dine ærter, så undgår du frøene bliver spist af fuglene.

4. Stativer til ærter

Ærterne skal helst have noget at klatre på. I år har jeg to slags ærter, en der bliver omkring to meter lang og en der bliver omkring 50-60 cm. Den lange model får lov at vokse til en ærteport (min datters ønske) lavet af fire kraftige lange bambuspinde. Den anden slags gror op af et kraftigt net, der holdes oppe af bambuspinde. Man kan også stikke pinde ned i jorden mellem planterne, som planterne kan vokse opad.

5. Vanding af ærter

Når det gælder vanding har jeg lidt forskellige oplevelser. Som udgangspunkt vil jeg helst vande så lidt som muligt. De to første år jeg dyrkede køkkenhave lå haven så langt væk, at min veninde og jeg kun kom derud en gang om ugen. Vi vandede derfor kun ved såning. Det gjaldt også ærterne. Og vi havde egentligt et fint udbytte år to (år et blev de spist af fugle), men ærterne fik desværre skimmel. Her på tredje sæson har jeg for første gang forsøgt mig med forspiring. Planterne kom i jorden forholdsvist sent på sæsonen og har næsten ikke udviklet sig efter udplantning. Og det kan måske skyldes mangel på vand. De høje ærter gav jeg løbende vand og de klarede sig faktisk ret godt.

6. Læg dine ærtefrø i blød

Du kan eventuelt lægge dine ærtefrø i blød dagen før du skal så dem. Så spirer de hurtigere.

7. Så eller forspir med intervaller

Så dine ærter med intervaller af for eksempel 14 dage, så kan du nemlig høste ærter over en længere periode.

Læs også: Hestebønner – sådan dyrker du dem.

Kilder: Mine egne erfaringer samt Camillas Køkkenhave og Aarstidernes Køkkenhave.