Haveredskaber i køkkenhaven – hvilke skal man bruge?

Haveredskaber i kokkenhaven - favorit er haandluger

Haveredskaber i køkkenhaven – hvilke skal man bruge?

Når det kommer til haveredskaber i køkkenhaven, så er det smart at være bare en lille smule forberedt.

Og her taler jeg af erfaring. For den aller første dag i køkkenhaven, den aller første sæson, der troppede vi to nybegyndere op UDEN haveredskaber. Det vil sige… vi havde sådan set haveredskaber med. Altså til børnene. Og det betød at de første kartofler blev lagt med et styk lånt rive, et styk børnerive samt et styk børnespade. Det gik jo sådan set meget godt. Bevares. Men vi kunne have sparet os selv for en del af næste dags lændesmerter, ved at gøre lidt mere ud af redskabssamlingen. Næste år er vi anderledes godt forberedte når sæsonen starter.

Læs hvordan du dyrker hestebønner her >>

Favoritter blandt haveredskaber i køkkenhaven

Vores favoritter blandt haveredskaber er:

✓ Hakkejern

✓ Rive

✓ Greb

✓ Lille håndluger (smart at bruge når de såede planter er bittesmå)

✓ Mælkebøttejern (til mælkebøtter og tidsler og den slags med lange rødder)

✓ Planteske (er god til at grave udplantningsplanter ned med)

✓ Håndrive (når man luger ukrudt på knæ)

Læs hvordan du dyrker græskar, squash og hokkaido her >>

Snorlige rækker i køkkenhaven

Udover haveredskaber i køkkenhavn, så er der lidt forskelligt udstyr, det er rigtig smart at anskaffe sig.

Det er en rigtig god ide at anskaffe sig noget snor, til at lave snorlige rækker af for eksempel kartofler og gulerødder. Når man sår på række, så bliver det lettere at adskille de små ønskede planter fra ukrudt, der vokser alt andet end på række.

Flade træpinde til køkkenhaven

Vi har stadig ikke fået anskaffet os flade små træpinde man kan skrive afgrødens navn på og stikke i jorden, så man også en måned efter kan huske hvad man har sået. Men det gør vi helt sikkert næste år.

Centimeter-nazi’ens favorit

Jeg syntes det var lidt fjollet at skulle hygge sig helt afslappet med køkkenhave og samtidig være centimeter-nazi, hvorfor jeg i stedet brugte mit formidable (troede jeg) øjemål, hvilket resulterede i meget stor afstand mellem – nogle – af vores kartoffelrækker og det kan jo godt blive spild af dyrebar jord. Derfor kan en tommestok varmt anbefales, så der kommer den rette afstand mellem det man sår eller planter.

Fiberdug og fuglenet

Fintmasket net eller fiberdug til at dække kål med er virkelig smart, så kan kålsommerfuglens larver og de lækkersultne snegle nemlig ikke komme ind og mæske sig. Stik lange, kraftige pinde ned i jorden, for at holde net eller fiberdug oppe.

Men det er ikke kun kål, der har godt af at blive dækket. Både majs og ærter vil nyde godt af at være beskyttede. Vores majs blev første år spist af fugle efterhånden som de lækre kolber blev modne. Et år oplevede vi at fuglene spiste de små ærter i det vi såede dem, næste år, spiste de (hvis det altså var fugle) af de plukkeklare ærtebælge. Så vi dækker fremover både majs og ærter.

Men fiberdugen har også en anden smart egenskab: Den hæver jordtemperaturen og fremskynder spiringen.

Læs mere om vores erfaringer med både majs og ærter her på bloggen >>>

 

1 kommentar

  • Besvar
    admin
    10. februar 2015 at 11:46

    test

  • Skriv en kommentar

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.