Forspiring – lav dine egne planter

Forspiring - i genbrugs plast boetter

Forspiring – sådan laver du dine egne planter

Der er simplethen ikke noget bedre end at kunne høste i køkkenhaven – fra planter man selv har lavet. Og det er heldigvis ikke svært. Lær alt om forspiring her.

I 2017 lavede jeg videoen herunder for Champost. Se på bare 60 sekunder hvordan du får succes med forspiring. Eller læs guiden, der fortsætter under videoen.

Jeg må dog advare dig! Sådan helt generelt omkring det at lave sine egne planter.

Det er sindssygt nervepirrende. Det er nøjagtig ligesom at have børn.

For først bliver det spændende at se, om det lille frø man har sået overhovedet vil spire. Dernæst er det spændende at se om den lille spire, bliver til en sund plante. Og så er det selvfølgelig mindst lige så spændende at se, om den lille sunde plante klarer udplantningen, og om den så også bærer frugt. Så fra jeg starter forspiring i marts til sommeren går på held, render jeg rundt og bider negle.

Når det er sagt, så er det bare at komme i gang. For glæden overstiger hver en eneste bekymring – nøjagtig ligesom med vores børn : )

Læs også: Planlægning af køkkenhave – 16 ting jeg skal huske.

Forspiring - det skal du bruge

Min datter Kornelia er i gang med at så tomater og Frøkenhat. Man skal bruge fugtig så-jord, frø og små potter.

Det skal du bruge til forspiring:

  1. Fugtig så-  eller priklejord, fordi den ikke indeholder så meget næring, som almindelig plantejord. For megen næring tager livet af den lille spire.
  2. Noget at så i. Det kan være små fiberpotter eller andre små potter, bægre eller lignende du har gemt fra sidste år. Hvis du vælger at bruge brugte plastbøtter, så skal du være sikker på at de er godkendte til mad. Altså at de enten har været brugt til opbevaring af mad eller at der er det lille symbol i bunden med kniv, gaffel og glas.
  3. Navneskilte, fordi du – selvom du tror det – IKKE kan huske hvad der er i de forskellige potter om 2-3 måneder.
  4. Tålmodighed.

(Teksten fortsætter under billedet)

Forspiring - solsikke

Min datter Kornelia belønnes efter mange måneders tålmodighed – med en kæmpesolsikke.

Sådan forspirer du:

  1. Fyld en lille potte med den fugtede så- eller priklejord. Pres jorden let sammen.
  2. Lav en lille fordybning og læg et frø i. Dæk til. Det er vigtigt at frøen får kontakt med den fugtige jord.
  3. Vand eventuelt forsigtigt, men vær sikker på at frøet stadig er dækket med jord.
  4. Dæk til med gennemsigtig plast, film eller lignende og stil lyst og solrigt.
  5. Hold frøet fugtigt, og vand nedefra. Så vender den lille plantes rødder sig til at søge ned efter vand og du minimerer skimmel på jordoverfladen. Det kan dog sagtens opstå alligevel. Jeg plejer at fjerne det.

Læs også: Sædskifte – sådan planlægger du din køkkenhave

Pot om og udplantning af planter:

  1. Efterhånden som den lille plante vokser sig større, skal den have mere jord. Pot om til nummeret større i den tid den vokser. Den må ikke komme fra lille bitte potte til kæmpe potte, for så kan rødderne have svært ved at hente vand.
  2. Læs på frøets emballage hvornår den lille plante kan tåle at blive plantet ud. Det er typisk, når nattefrosten er væk, omkring midt maj. De omhyggelige garver planterne før udplantning, det rækker min tålmodighed ikke til. For der skal man i løbet af en uge bære planterne ud hver dag – og bære dem ind igen om aftenen. Til gengæld dækker jeg med fiberdug, som kan købes i havecentre. Skulle der komme kølige nætter og meget vind, så er det lille skarn skånet for det værste.

Tak fordi du læste med – og rigtig god fornøjelse!

Relateret indhold