Køkkenhave med succes? Her er 5 tips!

Køkkenhave blog

Set i bagklogskabens ulidelige lys, så er der rigtig mange ting vi ville have gjort anderledes i vores første år med køkkenhave. Her får du 5 af de ting vi HELT SIKKERT gør anderledes i sæsonen 2015.

Majs i vores køkkenhave

Sådan så vores majs ud FØR skaderne havde været der. Og de smagte G U D D O M M E L I G T godt! Foto: Katja Hemming Hansen

1. Majs i din køkkenhave skal dækkes med fuglenet

– Hvem var det, der spiste vores majs? Spurgte jeg landmanden Johannes fra Grantoftegaard, da vi holdt sæsonafslutning i køkkenhaverne i december 2014.

For det startede så smukt, med de der majs, der stod så smukt i vores køkkenhave. Vi havde den frodigste række og forventningerne var ved at eksplodere! Lige indtil et eller andet dyr (og alle dets venner!!) med stor umage havde spist af langt de fleste af majskolberne, som til gengæld hurtigt blev grå og triste.

Majskolber i vores køkkenhave efter skadebesøg

Sådan så de ualmindeligt velsmagende majskolber ud efter skadeligt besøg. Foto: Katja Hemming Hansen

– Det var skaderne, svarede Johannes uden at tøve og fortsatte:

– Og de vil gerne smage på så mange forskellige majskolber som muligt. Så når de først har opdaget jeres majs, så har man balladen. De spiste også vores, sagde han så tørt, som kun en landmand kan sige det.

De spiser til gengæld kun af den yderste række på en mark. Men når man kun har én række, som vi havde, så er man ilde stedt!

Vi nåede at høste 3-4 fuldstændig vidunderlige majskolber, mens sommeren var på sit højeste. Ungerne mæskede dem i sig, som var det slik. Men det fik skaderne altså sat en massiv stopper for! Så i år dækker vi vores majs med fuglenet, for vi vil ikke dele dem med skaderne.

Tilmeld dig mit nyhedsbrev og få flere gratis tips og tricks til hvordan du får succes i din køkkenhave. Direkte i din indbakke! >>>

2. Ærter i din køkkenhave skal dækkes med fuglenet efter såning

Ærter i vores køkkenhave

Ærterne smagte fuldstændig fantastisk. Der var bare alt for få af dem. Foto: Katja Hemming Hansen

Det samme gælder ærter, for dem er fuglene lige så tossede med som majs. Og vil du have dine ærter for dig selv, så dæk dem med fuglenet, allerede når du har sået dem. Det gjorde vi ikke og resultatet var at fire planter klarede “ærterne” som man siger  – ud af 20 såede! De fire planter gav til sammen højst 10 ærte-BÆLGE! Og den sølle høst skyldes nok – som med mange af vores andre afgrøder i vores køkkenhave – at vi såede alt for sent på året, i slutningen af juli. Så i år sår vi som det anbefales – og vi dækker dem med fiberdug.

3. Squash, hokkaido og græskar i din køkkenhave skal have ekstremt meget plads

Den største lære vi har gjort os, når det kommer til at dyrke squash, hokkaido og græskar i vores køkkenhave er, at de skal have helt ufattelig meget plads at boltre sig på. Gerne mindst 100 cm mellem hver plante, hvis du gerne vil have en rigtig gavmild plante. Vi plantede dem alt for tæt og fik en skøn, men temmelig beskeden høst. Der er også et rigtig godt trick, når det kommer til græskar.

Læs her hvordan du kan dyrke store græskar i din køkkenhave >>>

Gulerødder fra vores køkkenhave

Små fingre passer rigtig godt til de små gulerødder fra vores køkkenhave. Foto: Katja Hemming Hansen

4. Gulerødder og løg elsker at stå sammen i din køkkenhave

Gulerødder og løg elsker hinanden, så enkelt er det. Når gulerødder og løg sås og plantes side om side i køkkenhaven, så undgår man, at gulerødderne bliver spist af den onde gulerodsflue. Det første hold gulerødder vi såede sidste år, såede vi på denne måde, og de var perfekte. Men næste hold såede vi et andet sted i vores køkkenhave uden løg som nabo, og de havde stort set alle fået besøg af gulerodsfluen. Så husk at så dine gulerødder tæt på dine løg, så bliver både du og din køkkenhave glad!

Læs om løg i vores køkkenhave her >>> 

5. Hold igen med vanding i din køkkenhave

– Pas på med vanding i køkkenhaverne, advarede landmand Johannes. Forklaringen er, at jorden kan blive så stenhård, at afgrøden ikke kan komme op af jorden, hvis man vander ovenpå jorden, efter man har sået og klappet jorden til.

Og det er nok årsagen til at vores første hold rødbeder aldrig kom op af jorden – og at vores spinat var mere end en evighed om at komme op.

Kornelia og Orson vander i vores køkkenhave sammen med Tine. Foto: Katja Hemming Hansen

Kornelia og Orson vander i vores køkkenhave sammen med Tine. Foto: Katja Hemming Hansen

Derfor har vi kun vandet i køkkenhaven i så-rillen og dermed ikke ovenpå jorden til sidst.

Læs mere om vanding her >> 

Men på trods af vores begynderfejl, så har vi nydt hver eneste besøg. Ah, måske knap så meget de kølige forårsdage, da ukrudtet var ved at tage livet af os og vores afgrøder! Men hver eneste gang vi har høstet, har vi høje af lykke slæbt kasser og poser hjem med egendyrket økologiske lækkerier.

Og så betyder det ingenting, at vi dagen efter et besøg i køkkenhaven har ondt i alle tænkelige muskler og næsten ikke kan komme ud af sengen. At dyrke køkkenhave er simpelthen hver en øm muskel værd!

Er du ikke allerede tilmeldt mit nyhedsbrev og kunne du tænke dig at få flere tips og trick direkte i din indbakke, så tilmeld dig her >>>

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar