Mikrogrønt – sådan dyrker du det året rundt

Der er en god grund til at michelin-kokke er pjattede med mikrogrønt. Det er fordi, det smager ufattelig godt. Og vi ved jo alle, at der er rigtig meget som michelin-kokke laver, der er virkelig svært og kompliceret. Men det er heldigvis det stik modsatte, når det kommer til mikrogrønt.

Sponsoreret indlæg.

Fremgangsmåden er nemlig den samme, som når du dyrker karse i vindueskarmen til påske. Det tager en halv times tid (hvis du er effektiv og uden børn) og alt hvad du skal bruge frø, vat, vand og en bakke, nogle underkopper eller hvad du ellers kan finde på at dyrke i. Tilsæt en uges tålmodighed. Og så har du de skønneste små miniplanter, som du kan klippe af og drysse på madder, i sandwicher eller i salater.

Læs også hvordan du dyrker køkkenhave i potter vindueskarmen >>

Så dit mikrogrønt

Min datter Kornelia og jeg brugte en formiddag og såede broccoli, radise, solsikke, bukkehorn og lucerne. Jeg valgte at så alle fem slags frø på en lang bakke, på hver sin lille ø. Jeg brugte dog for lidt vat, og så skal man vande for tit. Kornealia valgte at blande alle fem slags frø i en madkasse. Det var sjovt, men giver lidt problemer for de af planterne der er ikke bliver så store, da de får for lidt lys.

Læs hvordan du gør herunder billedet.

Mikrogrønt - her er det bukkehorn, lucerne, solsikke, broccoli og radise

Sådan gør du

✓ Først lægger du vat på dit underlag eller hampemåtter. Et forholdsvist tykt lag, så det kan suge en masse vand.

✓ Derefter vander du det godt. Vattet skal være godt vådt, uden at svømme rundt. Du kan hælde det overskydende vand fra.

✓ Så drysser du frøene på. Eksperimenter lidt med afstanden mellem frøene. Vi kunne godt have sået lidt tættere, end du kan se på billederne.

✓ Nogle anbefaler at bruge en forstøver, til at fugte frøene med. Sådan en brugte vi ikke, vi brugte en lille vandkande. Mikrogrønt - Kornelia vander med sin vandkandeVi fugtede til gengæld et stykke køkkenrulle, som vi dækkede frøene med – som et lille tag. Køkkenrullen skal holdes fugtig og skal dække frøene indtil de begynder at spire og skubbe til “taget”.

✓ Indtil frøene spirer, må de ikke stå i direkte sol. Men så snart kimbladene har foldet sig ud, har de godt af en solrig plads – især om vinteren. Men de må ikke tørre ud, sørg for at holde vattet fugtigt, se til dem hver dag.

Læs hvordan du dyrker græskar, squash og hokkaido her >>

Høst dit mikrogrønt

Efter en uge kan du begynde at høste – og du har nu fantastisk drys til madder, sandwicher og salater. Og er du blevet lige så pjattet med mikrogrønt, som vi er, så er det nu du skal igang med at så en ny portion. Efter 14 dage var vores planter blevet for bitre, de er klart bedst efter en uges tid.

Vores mikrogrønt favoritter

Af de fem slags vi prøvede, så er det klart solsikken, der er den lækreste. Den er sprød, og smager friskt og syrligt og vil være skøn til fisk og avokado. Radisen er også rigtig lækker, med en meget koncentreret smag af radise, nogle af planterne var stærke og andre milde. Broccolien er også skøn, med en fin broccolismag. Lucernen bliver dog aldrig min favorit. Den smager lidt at hørfrø.

Hvilke frø kan man bruge til mikrogrønt?

Vi har indtil videre dyrket broccoli, radise, solsikke, bukkehorn og lucerne. Men det er næsten kun fantasien, der sætter grænser. Du kan bruge rucola, sennep, basilikum, forskellige slags kål og selvfølgelig karse.

Læs hvordan du dyrker kartofler her >>

God fornøjelse!

Tak til Kaas Outdorliving & Livingshop, der har sponsoreret vandkander, samt tak til Solsikken, der har sponsoreret økologiske frø.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar