7 ting min køkkenhave ønsker sig i julegave

Min køkkenhave

Julen er hjerternes fest ♥

Hvis dit julehjerte banker for bæredygtighed, bevidst forbrug, klimavenlige hverdagsvaner og inspiration til et grønnere liv, så er Sustain Daily Julestafet til dig. Hver dag i december kan du få inspiration til, hvordan du kan tage dine grønne værdier med ind i juletiden.

Dette indlæg er låge nummer 16 i Sustain Daily Julestafet.

Og det skal naturligvis handle om min køkkenhave. Og ikke mindst hvad den ønsker sig til jul.

Den var ikke et øjeblik i tvivl. Den har 7 ting, der står højt på ønskelisten.

1. Bi-venlige blomster

Min køkkenhave elsker bier og ønsker sig flere bi-venlige blomster.

Jeg fik sidste år blandt andet sankthansurt af søde Rikke fra Brede Havekiosk. Det er min første staude, min allerførste blomst i køkkenhaven og udover at den kommer igen år efter år, så er det en blomst som bierne elsker. Den er rigtig smart, fordi den blomstrer sent på sommeren, hvor bierne mangler føde.

Formering af sankthansurt

Sankthansurt - høst med bivenlig sankthansurt

En smuk lille høst – blandt andet med den bi-venlige blomst, sankthansurt.

Man kan formere den ved at tage stiklinger i det tidlige forår, men man kan også formere den ved at sætte afklippede blomster i vand. Så først kan man nyde den i køkkenhaven, så kan man klippe en buket og nyde den i en vase i vindueskarmen, lige ind til blomsterne sætter rødder. Så kan man plante dem over i en potte og stille den på altanen eller plante den ud i haven.

Jeg vil gerne give min køkkenhave nogle flere sankt hans urt planter og er allerede i gang med formeringen i vindueskarmen.

God nybegynderstaude

Sankt Hans urt er virkelig velegnet til nybegynderen eller os andre der forsøger at minimere arbejdsmængden i køkkenhaven. For du behøver ikke gøde den, med mindre den virkelig er er sølle at se på, og du behøver heller ikke vande den særlig meget, for den er i sukkulent-familien som opmagasinerer vand i bladene. Derudover kan den godt lide rigelig sol. Den kan plantes ud året rundt, så længe jorden ikke er frossen. Klip de visne plantedele af i foråret, uden at beskadige eventuelle nye skud.

Andre bi-venlige blomster

Rød solhat - bivenlig blomst

Rød solhat er også en bi-venlig blomst. Den var så lillebitte og endte med at blive en kæmpe stor og frodig plante. Den skal jeg helt sikkert have igen næste år.

Jeg havde solhat i køkkenhaven i år, en lille bitte plante jeg forspirede og som bliver kæmpestor, frodig og smuk at se på. Så den ønsker min køkkenhave sig også igen til næste år.

Derudover så er purløg, timian, lægesalvie, mynte, hjulkrone (som sår sig selv i min køkkenhave), julerose, oregano (merian) og mange, mange flere også bi-venlige.

Se en udførlig liste hos Havenyt.

2. Potager – den smukke franske køkkenhave

Min køkkenhave ønsker sig at være mere potager-have-agtig.

Første gang jeg stødte på ordet Patager-have, var da jeg i foråret besøgte Egeskov Slot. Potager betyder køkkenhave på fransk, og er en spiselig have, der samtidig er en fryd for øjet. Den stammer tilbage fra middelalderen og er traditionelt set inddelt, så man kan lave et 4årigt sædskifte, altså en måde at dyrke på, hvor afgrøderne roterer hvert år.

Min have er i den grad spiselig. Der er ganske få ting der ikke kan spises. Men den drømmer om at blive smuk. Den har da bestemt sine områder og højdepunkter. Især i juli når alt (herunder ukrudt) står i fuldt flor. Så er den i hvert fald meget frodig. Men den kunne godt tænke sig, at den havde nogle elementer, der gør den smukkere – også i det store billede.

Køkkenhaven på Egeskov Slot

Egeskov Slot - Køkkenhaven

2017 var den koldeste maj i Slotsgartnerens minde. Han kan ikke huske en maj, hvor det har været for koldt til at begynde udplantning i køkkenhaven i starten af maj.

Jeg var ved at besvime, da jeg i maj 2017 blev inviteret til havebloggerevent af HaveselskabetEgeskov Slot. Og det var selvfølgelig mødet med Egeskovs køkkenhave der nær havde taget livet af mig. Eller deres Urtegård, som den faktisk hedder.

Den er virkelig smuk. Den er indrettet med højbede, hvor der dyrkes alle de grøntsager, du kan forestille dig – og sikkert også nogle du ikke kan forestille dig. På Egeskov dyrker de økologisk (uden så meget som én dråbe gift, står der på deres hjemmeside). Derudover er de selvforsynende med frugt og grønt. Og ej at forglemme: Rosengelé! Af samme grund har Slotsgartneren Peter Bonde Poulsen naturligvis dedikeret et helt bed til dyrkning af roser til slottes rosengele-produktion. Selvfølgelig! Man kan jo ikke bo på et slot og så pludselig en dag stå og mangle rodengelé!

I Urtegården er der et lysthus og poetiske pavilloner og der er selvfølgelig blomsrende buer henover bede og stier. Selvom haven er ganske ung (fra 1973) – så er indretningen af haven inspireret af renæssancens typiske køkkenhaver, som de så ud på Chr. IV’s tid – med højbede, buegange og guldfiskebassin omgivet af roser.

(Teksten fortætter under billedet)

Den koldeste maj i slotsgartnerens minde

Purløg i køkkenhaven

Min køkkenhave kan blive lidt mere potager-agtig, hvis jeg planter purløg for enden af hvert bed. Det vil jeg helt sikkert gøre.

Alt det frodige og blomstrende måtte jeg dog i den grad forestille mig, mens jeg klaprede tænder. Som slotsgartner Peter Bonde Poulsen fortalte, så kunne han ikke i sine 25 år på Egeskov huske, at det nogensinde havde været så koldt, at han ikke kunne begynde at udplante i køkkenhaven i starten af maj.

Så da jeg var der, var det eneste grønne og blomstrende – purløg. De stod til gengæld frodigt og bredte sig for enden af hvert eneste højbed. Og det er da et nemt sted at starte, hvis man drømmer om potagerhave-stilen.

Så det ønsker min køkkenhave sig! For det er helt fantastisk at have noget smukt, grønt og lilla at kigge på, mens alt andet er brunt. Purløg er flerårig og jeg har heldigvis flere kæmpe purløgsplanter, som kan deles i mindre planter og plantes ud for enden af de enkelte bede.

Er du på Pinterest? Så er der masser af idéer til potager-haver. Det her er også et godt blogindlæg om at lave en potager-have.

3. Et større fokus på flerårige grøntsager og perma-kultur

Permakultur - i højbede fra Land

Mine små fine højbede fra Land, er en del af mit permakultur-bed. På billedet til venstre en artiskok, som ikke klarede skærene. I efteråret plantede jeg slangehvidløg i stedet, som er vedvarende og kommer tilbage år efter år. Ellers en timian og en flerårig rucola helt til højre.

Og hvad er så en perma-kultur, tænker du måske?

Helt grundlæggende betyder det, at man dyrker sin køkkenhave med fokus på en vedvarende kultur, som tager hensyn til naturen og andre organismer. Samtidig minimerer sin egen indsats ved at dyrke på smarte måder, hvor planterne i højere grad bliver selvforsynende og med for eksempel flerårige grøntsager, som man kun skal så eller plante en gang. What?! Jo, den er god nok. Det er virkelig noget der tiltaler mig. Altså også det med at tage hensyn til naturen : )

Jeg dyrker allerede min køkkenhave uden kemi, men det kunne være super fedt at have flere spiselige planter, som er flerårige.

Hvad kan man dyrke i permahaven?

Jeg har dedikeret en del af køkkenhaven til permadyrkning. Jeg har et område med solbær, hindbær, krydderurter og flerårige grøntsager.

I mine små højbede har jeg sået slangehvidløg i år, som kommer igen år efter år. Jeg har en flerårig ruccola og en kæmpe stor timian.

Jeg har også fået stiklinger af en flerårig kål af en kær haveven. Det må være en Chou Daubenton, flerårig grønkål.

Jeg glæder mig til at plante den og skal finde et godt sted til den – indenfor sneglehegnet! For jeg forestiller mig, at sneglene vil elske den.

Min svigermor har lovet mig nogle egyptiske etageløg som jeg også glæder mig til at prøve. De kommer også igen år efter år.

Spiselige flerårige planter

Permakultur - hindbær

Mine hindbær hedder Autumn Bliss og er både smukke og smager. Og så passer de ind i en permahave, fordi de kommer igen år efter år.

Krydderurter

Purløg, timian, salvie, mynte, merian.

Bærbuske

Solbær, hindbær, blåbær, stikkelsbær osv.

(flotte billeder af hindbær)

Grøntsager

Asparges, strandkål, jordskokker, flerårig rucola, flerårig kål og slangehvidløg.

Camilla Plum forhandler en masse spiselige flerårige grøntsager, og vil du læse mere om permakultur, så er der en rigtig god artikel her.

(Teksten fortsætter under billedet af min virkelig flotte rosenkål)

4. Et minimalistisk kålbed

Rosenkål i køkkenhaven

Jeg er helt utrolig stolt af min rosenkål. Jeg synes den er vanvittig flot. Planterne blev 1 meter høje. Dem skal jeg helt sikkert dyrke igen næste år.

Min køkkenhave ønsker sig også et minimalistisk kålbed med kun få typer kål. I år havde jeg alt for mange slags kål herunder blomkål og spidskål som ikke blev ikke til noget. Til gengæld var både broccoli, rosenkål, glaskål og grønkål en stor succes, som skal gentages. Det gode ved broccoli og grønkål er at de sætter nye skud i foråret, så når alt andet et gråt og brunt i køkkenhaven, så kan man høste de dejligste skud friske kål.

(Teksten fortsætter under det mega lækre glaskål)

Den smarte glaskål

Glaskål i køkkenhaven

Glaskål er blandt favoritterne! Det gælder også rollinger, der spiser dem som slik. Dem ønsker min køkkenhave sig flere af.

Glaskålen er smart, fordi den kan høstes tidligt på sæsonen, mens de førnævnte kål stadig er små og derfor endnu ikke skygger for glaskålen. Jeg overvejer at plante glaskål, som ikke har brug for så meget plads mellem rækkerne, mellem de øvrige kåltyper, som bliver kæmpe store og kræver 40-50 cm mellem rækkerne. På den måde kan man udnytte de brede rækker i det tidlige forår.

Børnevenlig kål

Glaskålen er i øvrigt nok den eneste kål som min datter spiser med en nærmest umættelig sult. Opskriften er simpel: Rå og i stave. Det er utroligt lækkert – også for voksne. Som en mild radise med meget mere smag.

5. Grøngødning og jorddække

Min køkkenhave kunne rigtig godt tænke sig, at jeg blev bedre til at skabe et naturlig dække, der forhindrer ukrudt og som samtidig nærer jorden.

I løbet af sommeren er jeg utrolig glad for græsafklip, men min køkkenhave kunne godt tænke sig, at jeg bruger grøngødning mere effektivt. Altså både undersåning af små planter, der forhindrer ukrudt i at gro, og som samtidig afgiver næring, men også som efterafgrøde. Det er mega smart. Når man har høstet og ikke skal dyrke mere i bedet denne sæson, så kan man så for eksempel kløver, honningurt eller andre slags grøngødning, der er velegnet til efterafgrøde, som når det senere på sæsonen afblomstrer vendes ned i jorden. Det afgiver både næring til jorden, giver en god jordstruktur og stimulerer mirkoorganismerme og udkonkurerer ukrudt.

Du kan finde efterafgrøde og grøngødning hos for eksempel Solsikken.

6. Arbejdsbord

Og så er der 2 sådan helt konkrete og lavpraktiske ønsker, min køkkenhave ønsker sig. Det første er et lille arbejdsbord med hylder under, så potter og håndredskaber kunne få et dejligt sted at bo. Det skal selvfølgelig være i et metal af en art, der kan tåle at stå ude og som ikke er behandlet med alt muligt mystisk kemi.

7. Gummistøvler

Gummistøvler

Jeg har været utrolig uheldig med mine gummistøvler. Og min køkkenhave ønsker sig sådan, at jeg får et par nye gummistøvler, der kan holde i mange, mange somre.

Og noget andet helt lavpraktisk og jordnært er gummistøvler. Min køkkenhave synes det er synd for mig, at jeg får sok og kolde fødder, når jeg tager mig af den. Så den ønsker sig et par ordentlige seriøse gummistøvler til mig, som kan holde år efter år. Indtil videre har jeg været utrolig uheldig på den front. Og måske er det bare fordi jeg ikke får passet på dem og vedligeholdt dem, men de revner for et godt ord. Så et par virkelig robuste gummistøvler, der kan holde de næste mange år, er et stort ønske for min køkkenhave.

Hvad ønsker din køkkenhave sig i julegave?

Relateret indhold