Citronmelisse – brug den mod søvnbesvær

Citronmelisse

Citronmelisse

Citronmelisse dufter og smager vidunderligt – og så er den din ven, hvis du har problemer med at sove. Det fortæller Malene Rossil, der er sygeplejerske og holistisk biomediciner. Læs her hvordan du kan bruge citronmelisse mod søvnbesvær og hvordan du dyrker den.

Da jeg overtog min nyttehave, og endevendte et bed for skvalderkål opdagede jeg en lille bitte citronmelisse. Da jeg fik luget omkring den, fik den godt med kræfter og har nu udviklet sig til en ordentlig kleppert af en plante. Og det skal jeg være glad for, hvis du spørger Malene Rossil.

Citronmelisse-Malene-RossilHun er en kær veninde af mig, og så er hun sygeplejerske og holistisk biomediciner. Jeg lærte hende at kende, da jeg som journalist på DR P4 Bornholm interviewede hende et par gange, for at give lytterne gode råd om hvordan, man kan hjælpe sig selv ved hjælp af urter.

Kort fortalt ser Malene på menneskesket som en helhed, når hun hjælper klienter med forskellige problemstillinger. Det vil sige, at hun forholder sig til både det fysiske, biokemiske, psykiske, sociale og det spirituelle. Hun behandler med naturmedicin, vitaminer, mineraler – og med urter.

Læs også: Sådan dyrker du citronmelisse

Citronmelisse beroliger dig

Når Malene ikke har klienter, så kan man indimellem finde hende i familiens store køkkenhave på husmandsstedet på

Sydbornholm. En af de planter der får lov at brede sig, er citronmelisse. Og det er der en god grund til.

For lægemiddelstyrelsen har godkendt flere naturlægemidler, der er baseret på citronmelisse til behandling af uro og søvnbesvær kan man læse på DRs hjemmeside.

Citronmelissen indeholder nemlig blandt andet en æterisk olie der hedder citronella. Forsøg har vist at olien har en beroligende effekt og derfor kan hjælpe mod søvnløshed.

– Citronmelisse er rigtig god til børn, da den er ufarlig at bruge. Den kan med fordel bruges hvis dit barn er uroligt og ængsteligt om natten, har kramper i maven eller har feber, som forhindrer barnet i at falde i søvn,
siger Malene og fortsætter:

– Det virker også rigtig godt på voksne mod tankemylder, hjertebanken, angst og uro, hvis det er årsagen til, at du sover dårligt. Citronmelisse kaldes også hjertensfryd af en god grund.

Men citronmelisse har også andre egenskaber. Den er blandt andet blevet brugt som sårheler af munke. Forskning har senere bevist at olien virker mod herpes, som antihistamin og mod hovedpine og kramper op til menstruation, oplyser Malene.

Sådan bruger du citronmelissen mod søvnbesværCitronmelisse

Det gode spørgsmål er så, hvordan man kan bruge citronmelisse mod søvnbesvær:

– Du kan enten bruge den æteriske olie eller lave the. Den æteriske olie kan man købe i de fleste helsekostbutikker. Husk at bed specifikt om citronmelisseolien, så du ikke får en dårlig kopi, anbefaler Malene.

Olien kan dryppes direkte på hovedpuden. På den måde indånder du dampene og det virker afslappende på nervesystemet. Hvis du selv har citronmelisse i haven, kan du drikke den som te. Både frisk og tørret citronmelisse kan bruges.

Sådan laver du the af citronmelisse

Det er heldigvis pærelet at lave the af citronmelisse. Her får du Malenes opskrift:

  • 2 teskefulde tørrede blade eller en lille håndfuld friske blade til en kop.
  • Overhældes med kogt vand
  • Lad theen trække mindst fem minutter med låg. Låget er vigtigt, fordi de æteriske olier ellers kan fordampe.

Du kan også lave en halv eller en hel liter af gangen og hælde den på en flaske. Den skal opbevares i køleskabet.

Læs også: Sådan dyrker du citronmelisse

God fornøjelse – og sov godt!

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.