Dyrkning af tomater – sådan gør du

Dyrkning af tomater

Når det kommer til dyrkning af tomater, så har jeg ikke den store erfaring. Endnu. Sidste år klippede jeg for eksempel de helt forkerte sideskud af. Derfor har jeg allieret mig med Lotte fra selvforsyningibyen.com. Hun har et kolonihavehus og er pjattet med tomater og har erfaring med mange forskellige slags. Hun har heldigvis sagt ja til at dele sine bedste tricks. Også når det gælder den rigtige beskæring af sideskud.

Gæsteindlæg fra Selvforsyning i Byen

Tekst, foto og grafik af Lotte Denckert, selvforsyningibyen.com

Dyrkning af tomater er noget der virkelig er vokset på mig de sidste par år. De første to år jeg havde have købte jeg bare to tomatplanter i Bilka og så var det ligesom det, men de sidste to år har en helt ny og forunderlig tomatverden åbnet sig for øjnene af mig. Der findes SÅ mange forskellige tomater at det næsten ikke er til at begribe. Fra tomater på størrelse med ærter til tomater på størrelse med en voksen mands knytnæve. De findes i røde, grønne, lilla, hvide, gule, orange og stribede varianter. Runde, aflange, ovale og rifflede. Ikke bare er frugterne alsidige, planterne er også, der er de høje, som kan vokse mange meter på en sæson hvis de får lov, der er de buskede og der er de bitte små sorter som kan være i en lille potte i vindueskarmen. For ikke at komme ind på blomsterne, åh blomsterne! Jeg havde aldrig overvejet hvor forskellige blomsterne kunne se ud fra sort til sort.

Bøftomaterne får kæmpe store fyldige gule blomster, andre får småbitte elegante blomster. Og så er der bladene, de kan være så forskellige som frugterne. Man kan få tomater med kartoffelblade, det er nogle af dem jeg elsker mest, man kan få nogle med kraftige blade og nogle med nærmest blondeagtige elegante fine blade. Ja det er ikke nogen hemmelighed at jeg er fascineret af tomater. Men er de så svære at dyrke? Og kan man kun dyrke dem hvis man har et drivhus? – Svaret på begge spørgsmål er nej – de er faktisk rimelig nemme at dyrke og de gør sig også rigtig godt på friland.

Læs også: Sådan dyrker du køkkenhave i vindueskarmen >>

Dyrkning af tomater - frugterne

Dyrkning af tomater – sådan gør du

Når du skal igang med dyrkning af tomater, så skal du selvfølgelig starte med at finde dig nogle frø, her kan du gå i en butik og købe nogle, eller du kan finde en butik på nettet hvor du kan bestille frø. Min yndlingsmetode er at bytte mig til nogle. Der er sider på fx Facebook hvor folk bytter frø, og her kan du som regel få fat i nogle virkelig spændende og sjove sorter.

Såning og forspiring af tomater

Når du har fået fat på dine frø er du klar til at så. Det er bedst at så omkring marts, du kan så i små bakker eller potter. Jeg foretrækker at så i små potter eller minidrivhuse med rum i. Et frø i hvert rum. Når frøene skal spire må de gerne stå lidt varmt, over en radiator for eksempel. Så snart frøene er spiret, er det min erfaring at de har allerbedst af at stå så lyst som muligt og køligt. Jeg har mine i mit soveværelse, fordi der er sol det meste af dagen og derinde har jeg ikke varme på og tit åbne vinduer. Hvis tomaterne står for varmt eller får for lidt lys bliver de høje og ranglede – og det vil man gerne undgå.

Hvis de står ved en lavere temperatur og får meget lys, får man nogle gode robuste og kraftige planter. Men frygt ej, selvom dine planter skulle blive ranglede, så får du stadig tomater på dem og det hele skal nok gå.

Tomaterne har brug for lunt vejr, derfor skal du holde dem inde til omkring starten af maj, hvis du har et drivhus. Hvis du ikke har drivhus skal du holde dem indendørs til omkring slut maj – start juni. Det hele kommer lidt an på temperaturer og hvilke forhold du har i din have. Men som hovedregel vil tomater helst ikke have det under 8-10 grader. Tomaterne elsker masser af sol, og ikke alt for meget vind.

Læs også: Sådan undgår du bladlus – opskrift på hjemmelavet insektsæbe >>

Dyrkning af tomater - saaning og forspiring

Sådan passer du dine tomatplanter

Der findes overordnet set to typer af tomater, de determinante og de indeterminante. De determinante er det man også kalder busktomater. Det er tomater som som regel ikke bliver så høje, og som danner masser af sideskud, og herved ligner en lille busk. De er nemme at have med at gøre, fordi dem skal du ikke beskære, de skal bare have lov at gro og vokse vildt.

Beskæring af tomatplanter

De indeterminante derimod kræver lidt vedligeholdelse. De bliver nemlig høje og vil også gerne sætte mange sideskud, hvis man ikke holder planten lidt nede vil den gro fuldstændig vildt og dette kan gå udover frugtdannelsen. Her er det derfor nødvendigt at man fjerner alle de sideskud den laver i bladhjørner. På illustrationen herunder har jeg prøvet at vise hvordan man skal beskære sine indeterminante tomater.

Dyrning af tomater - beskaering af sideskud

Alle sideskud fra tomater kan nemt blive til en ny plante, hvis du sætter den i vand eller jord. Hvis du har en tomat hvor du er kommet til at knække den midt over eller brække en gren af, så kan du altid sætte den i vand eller en potte med jord, så vil den hurtigt danne nye rødder og gro videre. Det er virkelig smart!

Opbinding af tomatplanter

Hvis tomater fik lov at gro, som de ville gøre i naturen, ville tomaterne lægge sig ned langs jorden og slå rødder hele vejen langs stilken, og så skyde i alle retninger. Dette er dog ikke en særlig hensigtsmæssig måde at dyrke tomater på herhjemme, hvis man gerne vil have så mange frugter som muligt. Derfor skal man binde sine tomater op. Der er mange måder at gøre det på. For de indeterminante virker det som ofte bedst at bruge en pind, en tomatspiral eller en snor. En super enkelt måde at binde tomater op, er at tage en sten med hul i, binde en snor igennem stenen, binde den anden ende af snoren fast i drivhusets loft og så sno snoren rundt om tomatens stilk. Dette er en super billig måde, i forhold til de dyre opbindingspinde eller tomatspiraler.

Når det kommer til de determinante – busktomaterne. Så kan man godt binde dem til en pind også, jeg synes dog det er langt nemmere at sætte dem i bur. Man kan tage noget hønsenet og forme en søjle af det, som man sætter ned omkring tomaten. Jeg selv fletter nogle i pil, de er rigtig fine og kan bruges flere år i træk.

Tomatplanter på friland, i højbede, i krukker eller kapilærkasser

Dyrkning af tomater kan foregå mange steder. Tomater kan dyrkes direkte i jorden, i højbede, i krukker eller i kapilærkasser. De har ikke det store imod at tørre ud, men skal selvfølgelig vandes, de har bedre af at blive vandet meget, af få gange, end at blive slatvandet. De gødes gerne lidt, og gerne med en kalkholdig gødning, eller med æggeskaller. For meget gødning vil gøre frugterne lidt kedelige i smagen.

Læs også: Sådan planlægger du din køkkenhave med sædskifte for at undgå skadedyr og sygdomme >>

Dyrkning af tomater - tomatplanter

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.