Dyrkning af græskar, squash og hokkaido

Dyrkning af graeskar, squash og hokkaido - hokkaido graeskar

Dyrkning af græskar, squash og hokkaido

Når det kommer til dyrkning af græskar, squash og hokkaido – så er der et par vigtige ting du skal huske. Dem kan du læse om her, hvor du får mine erfaringer med de store flotte planter.

Jeg kan huske en forårsdag, hvor min veninde og jeg var i køkkenhaven, og vi undrede os meget over, hvorfor nogle af vores naboer havde plantet deres squash, hokkaido og græskar med hvad der lignede en hel meters afstand. Der stod de der bitte små planter og godtede sig på ALT for meget plads. Mente vi. Men vi blev klogere. Og lad mig bare slå fast, at den vigtigste erfaring vi har gjort os, når det kommer til dyrkning af græskar, squash og hokkaido er, at de skal have masser af plads.

 • Plante- og rækkeafstand: 80-100 cm
 • Forspiring: April
 • Udplantning: Midt maj, når nattefrosten er forbi. Husk at dæk de nyudplantede planter med fiberdug.

Læs hvordan du dyrker hestebønner her >>

Dyrkning af græskar, squash og hokkaido kræver plads

De der bitte små nuttede planter man planter i foråret, de bliver KÆMPE store og græskar sætter flere meter lange stængler som snor sig rundt i køkkenhaven. Så jo, den er god nok. Afstanden mellem planterne må gerne være omkring en meter.

(Teksten fortsætter under billedet)

Dyrkning af graeskar, squash og hokkaido - kaempegraeskar

Min kæmpegræskar har lavet en friendly takeover af min køkkenhave.

Især squashen er en gavmild grøntsag

Men det er sådan set det eneste jeg har gjort, det er at forspire dem og plante dem ud i en jord, hvor der enten er gødet med hønsemøg eller gravet godt med kompost ned. Planterne kræver meget næring. I løbet af foråret har jeg lagt hø, halm eller græsafklip omkring dem for at holde på fugten, for at holde det værste ukrudt for døren og for at tilføre næring. Jeg har kun vandet efter udplantning og i perioden efter udplantning.

Til gengæld er planterne gavmilde og sætter masser af de smukkeste gule blomster, der hurtigt bliver til nogle ordentlige klepperter af hokkaido, squash og græskar hvis man ikke får høstet dem i tide.

Læs også: Sådan bager du squashmuffins

(Teksten fortsætter under billedet)

Dyrkning af graeskar, squash og hokkaido - blomst

Graækar, squash og hokkaido sætter de smukkeste blomster. Man kan også spise dem. Men så skal det være han-blomsterne. Dem der ikke sætter frugt, men som sidder på en stilk.

Rådner dine squash på planten?

Men jeg må jo også ærgerligt konstatere, at rigtig mange af de fine blomster og også nogle af de færdige grøntsager, gik til da efteråret kom, det første år jeg dyrkede dem. Især squash var hårdt angrebet. Når blomsterne begyndte at afblomstre og de små grøntsager begyndte at vokse, så rådnede de en efter en.

Man kan prøve at fjerne blomsterne, så snart de er afblomstrede, og det ser ud som om det har haft en effekt, for jeg har ikke haft de samme problemer med råd siden.

Læs hvordan du dyrker køkkenhave i potter i vindueskarmen her >>

Rådner dine græskar?

Det første år jeg dyrkede græskar, begyndte de at rådne senere på efteråret, mens de lå og voksede. En nabo havde “klodset” sine græskar op på nogle sten, så kunne de  ligge forhøjet fra den fugtige jord og modne og vokse uden at rådne. Og det virkede.

(Teksten fortsætter under billedet)

Dyrkning af graeskar, squash og hokkaido - klodset op paa en sten

Vores hokkaido og græskar rådnede, men så klodsede vi dem op på sten, for at holde dem i afstand fra den fugtige efterårsjord.

Hvornår kan man høste sine græskar, squash og hokkaido?

Når det kommer til squash, så er de små klart de mest delikate. Indimellem er mine squash blevet meget store, og så bliver kernerne indeni hårde og kødet langt fra lige så lækkert. Når det gælder græskar og hokkaido, så kan du høste dem, når de er blevet orange eller så snart stænglen eller selve planten er visnet væk.

Læs også: Sådan bager du squashmuffins

Opdateret juli 2017.

4 kommentarer

 • Besvar
  Mikrogrønt - sådan dyrker det året rundt - læs her!
  29. februar 2016 at 8:18

  […] Dyrkning af græskar, squash og hokkaido […]

 • Besvar
  Flemming Pedersen
  27. juni 2015 at 17:25

  Hej. Jeg har bygget et drivhus i år, og har bl.a. sat en enkelt Hokkaido Plante. Den gror som sindsyg og sætter masser af de flotte store gule blomster. Når blomsten visner og falder af, vokser frugten videre. Problemet er blot, at når de orange frugter bliver 4-5 cm store, så begynder de at blive brune og rådner. Hvad kan årsagen være? Planten står i en plantesæk på en 50 liters kapillarbox – så måske får den for meget vand eller næring?

  • Besvar
   admin
   27. juni 2015 at 18:29

   Hej Flemming, tak for din kommentar : )
   Det var nogenlunde de samme erfaringer vi gjorde os sidste år – dog meget senere på sæsonen, hvor det efter en tør og varm sommer blev vådt og fugtigt i sensommeren. I år vil vi prøve at lægge enten sten eller hø under frugterne for at skabe ventilation, så den dejlige høst ikke rådner, før den er klar. Jeg har ikke erfaring med plantesæk, så ved ikke helt om den også bærer noget af skylden.

  • Besvar
   admin
   27. juni 2015 at 22:24

   Hej igen Flemming, der er flere der anbefaler at tage blomsten af, når den er ved at afblomstre, den kan måske ‘smitte’ frugten. Blomsten er klar, når den slipper let. Kan også se at mange har det problem du nævner, når det er koldt og vådt. Så måske de får for meget vand?

  Skriv en kommentar

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.