Dyrkning af salat

Planlægning af køkkenhave

Dyrkning af salat

Jeg har i mange år levet udmærket med, at jeg bare ikke er typen “der lige laver en grøn salat”. Salatblade har nemlig aldrig sagt mig ret meget. Sådan nogle grønne nogle der mest smager af… vand. Men så fik jeg køkkenhave og begyndte selv at dyrke salat – og så fik piben en anden lyd!

  • Forspiring: Marts
  • Udplantning og såning: Fra april
  • Plante- og rækkeafstand: 20-30 cm.

Dyrkning af salat startede i vores første køkkenhave-sæson i midt maj med at vi udplantede tre slags salat. Jeg tror det var i juni vi begyndte at høste de yderste blade. De er så kraftige i smag og tekstur at både tænder og smagsløg kommer på arbejde. Sprøde og let bitre. Det kræver et godt modspil i salaten, som for eksempel ærter og avokado i rigelige mængder. Og pludselig er jeg “hende der lige laver en grøn salat”.

Forspiring af salat

De første par år jeg dyrkede køkkenhave, var det på Grantoftegård, hvor vi fik salatplanter udleveret til udplantning i midten af maj. De sidste par år har jeg dyrket køkkenhave i en haveforening, og har selv forsøgt mig med både direkte såning og forspiring. Jeg døjede utroligt meget med snegle det første år og salat er tilsyneladende noget af det som sneglene elsker at guffe i sig. Så det var virkelig op ad bakke. Jeg har sået salatfrø direkte på friland, men så snart de første små blade tittede frem, så blev de ædt. I år 2017 har jeg forspiret salat, og har indtil videre 3-4 planter, som jeg skal forsøge mig med. Jeg indhegnede min køkkenhave med sneglehegn sidste år og håber ikke det bliver lige så slemt i år.

Læs også: Sneglehegn – Sådan bliver du fri for dræbersnegle

Slatne salatblade strutter i et glas vand

Når vi har plukket de yderste blade af, så kommer der nye – og bliver de høstede blade slatne på vej hjem fra køkkenhaven, så retter de ryggen med det vuns når de kommer i vand.

Vanding af salat

Dyrkning af salat har i vores køkkenhave forgået uden vanding de første år, da vi boede langt fra køkkenhaven og kun kom en gang om ugen. Selvom det første år var en tør sommer, så vandede vi ikke planterne en eneste gang udover da vi plantede dem. Vi har til gengæld lagt et lag hø omkring dem og det har både holdt på fugtigheden og holdt ukrudt fra døren.

Dyrkning af salat kan ende med stoksalat

I løbet af sommeren begyndte vores salat at vokse opad. Den gik simpelthen i stok. Da vi begyndte at høste af vores tre forskellige slags salatblade, plukkede vi de yderste blade af, som resulterede i nye blade. Senere på sommeren gik de i stok og efterfølgende har vi fundet ud af, at det højst sandsynligt handler om at planterne var tørstige i den tørre sommer. Det kan du læse mere om her under vanding.

Dyrkning af salat - nye spirer

Vi har lavet et eksperiment: Når vi skar et helt hovede af, dog ikke helt nede ved roden, så kom der fine nye blade frem.

Året efter lavede vi et eksperiment. Vi havde fået at vide, at hvis vi i stedet skar et helt hovede af ad gangen, så ville et nyt spire frem. Og det gjorde der også. Men bladene blev aldrig rigtig så sprøde som de første og de blev også mere bitre.

Vil du have mere ud af din køkkenhave? Så tilmeld dig mit nyhedsbrev og få tricks og masser af inspiration direkte i din indbakke.

0 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.