Hestebønner – sådan dyrker du dem

Hesterbonner - en skalfuld

Hestebønner – sådan dyrker du dem

Det sjove er, at jeg faktisk ikke var specielt interesseret i at dyrke hestebønner. Eller valsk bønne, som de også kaldes. Jo, jeg synes da bestemt, at tørrede hestebønner smager godt, når man har udblødt dem et døgn og kogt dem med lidt timian for eksempel. Men ligefrem at dyrke dem i køkkenhaven havde jeg nok ikke gjort, hvis det ikke havde været for min medsammensvorne, som jeg dyrkede køkkenhave med de første to sæsoner. Hun ville nemlig rigtig gerne dyrke hestebønner i køkkenhaven.

Af to årsager:

✓ Hun synes de smager rigtig godt.

✓ Og så er kartofler og hestebønner gode venner, det man kalder nytteplanter, et par der trives i hinandens selskab. Især skulle man få større udbytte af hestebønner, ved at så dem i rækker mellem kartofler.

Men det skulle vise sig, at det var mig, der blev den helt store fortaler for vores hestebønner. Hvorfor, kommer jeg ind på lige om lidt.

  • Planteafstand: 10 cm.
  • Rækkeafstand: 35 cm.
  • Sådybde: 5 cm.
  • Så tidspunkt: Så direkte fra midt marts, hestebønner kan tåle frost. Dæk alligevel med fiberdug, hvis du er tidligt ude.

Læs også hvordan du dyrker græskar, squash og hokkaido her >>

Sådan dyrker du hestebønner

Som nævnt kan det anbefales at så en række mellem to kartoffelrækker. Så sparer du samtidig plads.

Første år såede vi en lang række hestebønner for enden af vores kartoffelbed, om det har haft en effekt er svært at sige, da det er vores første år med hestebønner.

Sår du hestebønner i et bed for sig, kan du eventuelt så dem i rækker, men gerne to rækker ved siden af hinanden med 20 cm mellemrum.  Så sparer du plads i køkkenhaven.

Sorte lus i hestebønnerne

I slutningen af juli havde vores hestebønner fået besøg af sorte lus. De var over det hele, og vi frygtede, at hestebønnerne ikke ville klare det. Vi var klar på at give dem en omgang hjemmelavet insektsæbe, men økologisk landmand Johannes fra Grantoftegaard bad os slå koldt vand i vores overophedede gartner-blod:

– Dem plejer mariehønerne at tage sig af.

Så vi krydsede fingre og holdt vejret – og han fik ret. For pludselig en dag var de sorte lus pist væk.

Alternativt kan sprøjte dem med sin vandslange, anbefaler Camilla Plum.

(Teksten fortsætter under billedet)

Hestebønne - sådan dyrker du dem

Kornelia var meget imponeret over de kæmpe store hestebønner. De kan høstes, når de begynder at hænge nedad.

Hvornår skal jeg høste?

Det er, når det kommer til høst, at det bliver rigtig interessant – og lidt nervepirrende, hvis du spørger mig. Du kan nemlig høste dine hestebønner på to tidspunkter.

✓ Mens du kan spise dem friske

✓ Når du kan tørre dem og bruge hestebønnerne som frø

Og den store overraskelse for mig, var hvor helt og ualmindelige lækre og delikate de er, når man spiser dem friske. Og det er derfor at det endte med at blive mig, der blev den store fortaler for hestebønnerne. Min medsammensvorne gav nemlig op overfor det pilleri det kan være, når man vil spise dem friske. Det kan du læse mere om i teksten lægere nede, under tilberedning af hestebønner.

Men havde jeg vidst, at det kun er i et ganske kort tidspunkt, at man kan høste dem friske, så havde jeg høstet dem alle lige der.

Som udgangspunkt er dine hestebønner klar til høst, når de begynder at hænge nedad. De skal dog også have en vis størrelse for at smage godt, synes jeg. Jeg høstede i år (2017) den første omgang mens bønnerne endnu var små, men så småt var begyndt at hænge nedad. Jeg kan dog bedre lide smagen af de lidt større hestebønner. Hænger de for længe og bliver de for store, bliver de til gengæld melede. Så det er med at holde øje og tage smagsprøver.

Læs også om hvilke redskaber det er smart at have når man dyrker køkkenhave >>

(Teksten fortsætter under billedet)

Hestebønner - ungerne bælger

Det er fantastisk børnearbejde, at sætte dem til at bælge hestebønner.

Hvad skal man stille op med en stor høst?

Hvis jeg havde høstet dem alle mens de var aller mest lækre, så havde jeg stået med virkelig mange hestebønner. Heldigvis kan man blanchere dem i 1 minut og fryse dem. Og så ville jeg have været den lykkelige ejer af poser fulde af lækkerier i min fryser.

Hvordan tilbereder man friske hestebønner?

De friske hestebønner kan tilberedes på to måder. Du starter med at bælge dem og derefter:

✓ Lad dem simre i letsaltet vand 1-3 minutter. Tag dem af – og er hestebønnerne høstet på rette tidspunkt, så kan du spise den lille bønnes nu let rynkede skind. Ellers kan du meget let ‘smutte’ dem ud, næsten som med mandler. Man skal altså ikke begynde at pille den lille hinde af FØR man har kogt dem. Eller. Det kan man godt, hvis man er et meget tålmodigt menneske med masser at tid, der skal slåes ihjel.

✓ Alternativt, steg dem på panden i hvidløg og olivenolie/smør i 1-3 minutter og gør som hvis du havde kogt dem.

Læs også hvordan du dyrker køkkenhave i krukker og i vindueskarmen her >>

God fornøjelse!

Opdateret juli 2017