Gødning til køkkenhaven – sådan bruger du organisk gødning i køkkenhaven

Godning til kokkenhaven - kompost med morgenfrue

(Sponsoreret af ECOstyle)

Et er sikkert. Hvis man vil have succes i sin køkkenhave, så er gødning til køkkenhaven nøglen. Det er altså ikke et spørgsmål om man skal gøde, det er et spørgsmål om hvornår, hvor meget og med hvad, man skal gøde. Her deler jeg eksperternes og  mine egne erfaringer med gødning.

Gødning til køkkenhaven – min debut

De første to år jeg dyrkede køkkenhave på Grantoftegård, var jeg så heldig at at jorden blev pløjet og gødet med hestemøg før sæsonstart i midten af april.  Men da jeg i 2016 fik min egen nyttehave på Solsiden i Gentofte, så var jeg på den. Nu skulle jeg selv sørge for jordforbedring og for gødning til køkkenhaven.

Det første år brugte jeg primært hønselort i pilleform, kompost og græsafklip. Men i år (2017) har der ikke været kompost i vores haveforening tidligt på sæsonen, så jeg har klaret mig med hønselort i pilleform, samt en universalgødning fra ECOstyle og græsafklip.

Hvad er organisk gødning?

Godning til kokkenhaven - trillebor til kompost

Jeg bruger kun organisk gødning i min køkkenhave. Og sådan en trillebør med morgenfruer og ukrudt gør mig glad helt ind i hjertekuglen. For indholdet bliver til lækker, lækker kompost.

Jeg bruger kun organisk gødning og altså ikke kunstgødning. Organisk gødning er ikke kemisk fremstillet, men er baseret på enten kompost (nedbrudt planteaffald), husdyrgødning (heste-, ko-, kanin eller hønselort, hvor kaninlort er stærkest, derefter hønselort og så hestelort), eller fabriksfremstillet organisk gødning på pilleform (af for eksempel husdyrgødning eller andet komposteret organisk materiale).

Som udgangspunkt skal gødningen vendes ned i jorden før du sår eller planter.

Fordelene ved organisk gødning er at:

1. planterne får færre sygdomme og bliver stærkere

2.  planterne vil få flere forskellige slags næringsstoffer end i en kunstgødning

3. den organiske gødning omsættes langsomt og er derfor langtidsvirkende

4. den forbedrer jordstrukturen

5. stimulerer de gode mikroorganismer, der lever i jorden

Hvornår skal man bruge gødning til køkkenhaven?

Der er flere typer af anbefalinger. Ifølge Haveselskabet, så er det nok at gøde en gang om året med organisk gødning, mens Camilla Plum i Camillas Køkkenhave anbefaler en grundgødning af for eksempel hestemøg (uomsat hvis den bruges i efteråret, omsat hvis den bruges i foråret), før man sår eller planter og så gødning mellem rækkerne igen, mens afgrøderne er i vækst som kompost, græsafklip eller tørret hønsemøg.

Sådan bruger jeg gødning til køkkenhaven

Godning til kokkenhaven - host

Jeg har høstet utrolige mængder squash i 2017. Vi har fået meget regn, men jeg kom vidst også til at være lovlig rundhåndet med universalgødningen. De her squash, er nogle af de små.

 

Jeg gør nok mest som Camilla Plum og gøder i foråret. I år har jeg brugt hønselort på pilleform til de meget gødningskrævende planter som kål, som jeg har vendt ned i jorden mindst en uge før udplantning og såning. Til majs, squash og hokkaido har jeg brugt universalgødning. Jeg kunne ikke nå at grave gødningen ned i år før udplantning, så squash, majs og hokkaido er kun blevet eftergødet og især mine squash-planter er i år fantastisk flotte og giver godt. Jeg har eftergødet dem med græsafklip, som jeg er kæmpe fan af. Jeg har delt min begejstring her på Instagram. Græsafklip strøs i et tykt lag omkring afgrøderne eller mellem rækkerne og bruges som et grønt bunddække. Det både dækker jorden, så der ikke kommer så meget ukrudt, det holder på fugten samtidig med at det tilfører næring. Whats not to like? : )

Læs også: Sådan får du succes med græskar, squash og hokkaido

Jeg eftergøder i øvrigt de moderate og meget gødningskrævende planter mens de vokser, og planter som jeg i øvrigt synes ser ud som om, de mangler næring; hvis de bliver gule og ikke vokser som de skal. Planter kan dog godt blive gule, hvis de enten mangler vand eller lige efter udplantning, hvis de ikke har fået ordentlig kontakt med jorden.

Når man eftergøder, er det i øvrigt en god ide at forsøge at kultivere gødningen ned i jorden og gerne gøre det før vanding eller regn for at få sat processen i gang, så de gode næringsstoffer ikke når at fordampe.

Hvor meget gødning skal de forskellige grøntsager bruge?

Det ville have været frygtelig rart, hvis det var sådan at alle grøntsager har brug for lige meget gødning og den samme slags. Men sådan er det ikke.

Som en tommelfingerregel, kan man sige der er 3 slags grøntsager:

Mindre gødningskrævende

Godning til kokkenhaven - salat klar til host

Salat hører til de grøntsager der ikke har brug for så meget gødning.

De mindre gødningskrævende frugter og grøntsager er:

 • Frugt- og bærbuske
 • Gulerod
 • Jordbær
 • Julesalat
 • Krydderurter
 • Radiser
 • Rodfrugter
 • Spinat
 • Sukkermajs

Læs også: Sådan får du succes med dyrkning af salat

De kan som udgangspunkt være tilfredse med kompost, som man selv kan lave, eller som man kan hente ganske gratis på sin lokale genbrugsplads i foråret, og det kan man gøre med ro i sindet lover Haveselskabet i sin artikel.

Læs her hvordan du laver kompost i en åben bunke, og se videoen herunder og bliv klogere på hvordan du varmkomposterer.

Moderat gødningskrævende

De moderat gødningskrævende grøntsager er:

 • Fennikel
 • Grønkål
 • Kartoffel
 • Kinakål
 • Løg
 • Pak choi
 • Pastinak
 • Radise
 • Rodpersille
 • Persillerødder
 • Rødbede
 • Salat
 • Squash
 • Tomat

Til dem kan man bruge tørret plantegødning i pilleform. De findes i mange forskellige slags, jeg har i år som nævnt været vanvittig glad for ECOstyles universalgødning, som er lavet af komposteret organisk materiale. Den kan man også eftergødske med.

Meget gødningskrævende

De meget gødningskrævende grøntsager er:

 • Bladselleri
 • Blomkål
 • Broccoli
 • Hvidkål
 • Knoldselleri
 • Porre
 • Rosenkål
 • Rødkål
 • Savoykål
 • Spidskål

Læs også: Undgå dræbersnegle med et sneglehegn

Brug tørret møg i pilleform, eller frisk møg fra dine egne eller naboens høns, kaniner eller heste.

Rigtig god fornøjelse!

Kilder: Haveselskabet, Camillas Køkkenhave, Aarstidernes Køkkenhave og ECOstyle

Relateret indhold