Jordtemperatur er en smart genvej til succes i din køkkenhave

Jordtemperaturen er god at kende i køkkenhaven

Jordtemperatur har indtil for ganske nylig været ren volapyk for mig. Altså, jeg kan jo godt regne ud, at det har noget at gøre med jordens temperatur. Jo jo, så langt så godt. Men at det skulle være et ord, der dækker over noget smart, der rent faktisk kan give mine grøntsager bedre mulighed for at klare sig og give mig en bedre høst – se den havde jeg ikke set komme.

Jordtemperatur hjælper dig gennem det lunefulde danske vejr

For jeg har været sådan en, der har sået mine frø på det tidspunkt, man for det meste kan læse sig til uden på den der lille pose med frø i. Og hvis der har stået, at det anbefalede tidspunkt er i april, så kan du æde din hat på, at jeg har sået i april – om det så har været snevejr eller hedebølge.

Bevares, jeg har da hørt Landmand Johannes fra Grantoftegaard (hvor vi har vores køkkenhave) tale om, at “det stadig er lidt for koldt til at så det ene ellers det andet”, men hvor han har sin viden fra, har jeg ikke haft den ringeste ide om.

For der er jo det der med det danske forår (eller sommer for den sags skyld), at det eneste man kan forvente, når det kommer til sol og varme, er:

At man ikke skal forvente noget som helst.

Det ene øjeblik er foråret skønt og rart, for i næste øjeblik at være helt umuligt og koldt og forfærdeligt. Brrrrr…

Men!

Det er her jordtemperatur kommer ind i billedet.

Når man skal så sine afgrøder, så er det nemlig ikke nok at kigge på frøposen, i forhold til hvornår man skal så. Man skal også vide hvor varm jorden er. Hvis man ikke ved det, kan man komme til at så for tidligt, altså før jorden har fået netop den temperatur, der gør at dine frø vil spire. Men man kan selvfølgelig også komme til at så for sent, når jorden er blevet for varm.

Vil du have flere tips og tricks når det gælder dyrkning af køkkenhave? Så kan du tilmelde dig mit nyhedsbrev, så får du direkte besked i din indbakke >>>

Spiretemperatur og jordtemperatur går hånd i hånd

Men før jordtemperatur bliver rigtig interessant, så skal du også kende det enkelte frøs spiretemperatur. Altså ved hvilken temperatur begynder dit frø at spire. Solsikken som leverer frø til vores køkkenhave på Grantoftegaard, har en oversigt over hvilken temperatur der er optimal for at dine frø spirer.

Og så er det, at man skal på jagt efter sin jordtemperatur, og her kan du få en vejledende måling ved at klikke dig ind på denne her side, så kan se dagens jordtemperatur for lige præcis det område du bor i. Du kan endda også se en prognose. Ligesom vejrudsigten, bare i jord.

– Godaften og velkommen til Jordudsigten.

TVA burde ha’ en jordudsigt. Seriøst.

Nå. Nok om det.

Vil du have en hel præcis måling og det anbefaler de erfarne på Solsikken, så er der ingen vej udenom at anskaffe sig et jordtermometer.

Har du erfaringer med eller uden brug af spire- og jordtemperatur, så vil det være dejligt om du vil dele dem med os herunder.

Fik du læst: 5 tips der giver dig succes i køkkenhaven >>> 

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.