Køkkenhave i højbede – sådan gør du

Køkkenhave i højbede - kartofler

(Sponsoreret af Landhave.dk)

Jeg dyrker både køkkenhave på friland, i krukker og i år tager jeg hul på at dyrke køkkenhave i højbede. Jeg har nemlig fået et par små fine højbede på hjul til test fra Landhave.dk.

Jeg vil løbende over sommeren opdatere indlægget her med mine erfaringer. Du kan tilmelde dig mit nyhedsbrev, så får du besked, når der er nyt.

Sidst i indlægget kan du læse om min oplevelse med at samle højbedene.

Men først skal det handle om hvad du kan dyrke i højbede, og hvordan du skal gøre.

Læs også: Køkkenhave i krukker – i vindueskarmen, på altanen eller terrassen.

Hvad kan man dyrke i højbede?

Køkkenhave i højbede

 

Der er ikke grænser for hvad du kan dyrke af spiseligt frugt og grønt i højbede. Det er stort set kun fantasien, der sætter grænser. Indtil videre har jeg fået plantet mine to små højbede på hjul til med mine efterårshindbær. Det er altid en god ide at plante bærbuske i efteråret. For så når de at falde så meget til, at de kan give en god høst den næstkommende sommer.

Min veninde dyrkede sidste år både majs, bønner, jordbær, løg, rødbeder, gulerødder, bladbeder og broccoli. Men du kan selvfølgelig også dyrke kartofler og bærbuske. Så der er stort set ingen grænser for hvad man kan dyrke i højbede.

Læs også: Planlægning af køkkenhave – 14 ting jeg skal huske i år

Køkkenhave i højbede – hvad skal man være opmærksom på?

Køkkenhave i højbede - squash

Jord

Sørg for at du har en god og let jord i dine højbede. Søg vejledning i dit havecenter, når du skal vælge den rette jord. Selv undgår jeg kemi og vil til enhver tid vælge en plantejord, der er organisk gødet.

Sædskifte

Lige så vel som når man dyrker køkkenhave på friland, så skal du være opmærksom på sædskifte, når du dyrker køkkenhave i højbede.

Kort fortalt så handler sædskifte om at undgå at dyrke de samme afgrøder de samme steder år efter år. På den måde kan man få større succes med sin høst, fordi jorden ikke bliver udpint og fordi man kan minimere besøg fra skadedyr.

Når det gælder højbede, så kan du for eksempel starte med  at anskaffe fire styk. Derefter deler du dine grøntsager ind i fire forskellige grupper og nu flytter du de forskellige grupper rundt mellem de fire højbede, de næste fire år. Det er ikke ligemeget hvordan du inddeler grøntsagerne. Jeg har skrevet en sædskifte guide. I den får du en opskrift – og en video – der viser dig, hvor let det er at lave et 4årigt sædskifte.

Gødning

Dine højbede skal have noget næring. Det første år du dyrker køkkenhave i højbede, behøver du ikke gøde før til efteråret eller det kommende forår, hvis du har fået ny jord i dine højbede fra for eksempel et havecenter.

Men sørg for at give jorden i højbedene noget gødning i efteråret eller i foråret. Det kan være kompost, hvis du har adgang til det, eller køb noget organisk gødning i dit havecenter. Jeg har selv prøvet med hønsegødning sidste år, men husk at du i så fald skal gøde mindst en uge før, du skal så og at det skal graves god ned i højbedene.

Vand

Højbede vil ofte kræve mere vand, end når du dyrker direkte i haven. Så vær opmærksom på at dine afgrøder får nok vand og ikke tørrer ud.

Dræn

Køkkenhave i højbede - dræn

Har man sagt vanding, så må man også sige dræn. I lukkede højbede, som dem fra Land, der har en bund, der er det super vigtigt at sørge for at rødderne ikke drukner. Derfor lægges der i bunden 5-10 cm dræn, som for eksempel lecanødder eller lignende.

Dræbersnegle

Dræbersnegle kan desværre sagtens slime sig op over en højbedskant. Så du kan eventuelt vælge et højbed med indbygget sneglehegn, eller du kan selv sætte sneglehegn omkring dine højbede.

Hvordan samler man højbedene fra Land?

Køkkenhave i højbede fra Land

Der er alt hvad man skal bruge i højbedene fra Land. Også det rette værktøj.

Jeg må indrømme at de små højbede fra land længe lå og levede en ensom tilværelse i garagen. For de skulle jo samles, og det troede jeg, ikke helt at jeg orkede. Da jeg endelig fik taget mig sammen, var det overraskende nemt at samle de små højbede. Der fulgte en udførlig brugsanvisning med, og det var lige til at gå til.

Køkkenhave i højbede

Mine små højbede på hjul er lavet af råjern, der ruster så fint.

Køkkenhave i højbede - fra landhave.dk

Har du erfaringer med at dyrke køkkenhave i højbede? Så del dem meget gerne herunder.

Relateret indhold