Køkkenhave i krukker – i vindueskarmen, på altanen eller på terrassen

Køkkenhave i potter

Er du sådan en der går rundt i din lejlighed og drømmer om at have en køkkenhave?

Sådan en hvor du kan hente nye kartofler, sprøde agurker, søde tomater og friske krydderurter ind til aftensmaden? Så drømmer du måske om en køkkenhave i krukker.

Selvom du hverken har hus eller have, kan du sagtens dyrke køkkenhave i krukker i din vindueskarm, på din terrasse eller på din altan.

Hvad kan man dyrke i krukker?

Ifølge en af mine favoritbøger Aarstiderns Køkkenhave, så er der faktisk ingen grænser for hvad du kan dyrke i krukker. Det handler alene om, om der er nok sol, nok næring og størrelsen på krukken. I små krukker kan du for eksempel dyrke salat, krydderurter og jordbær, og i de større kan du dyrke agurker, tomater, kartofler, bønner, ærter og for den sags skyld også græskar, squash og hokkaido, hvor græskar og hokkaido vil sætte nogle lange smukke stængler, du kan lade klatre langs gelænderet på din altan.

Hvis du ingen erfaring har med at dyrke grøntsager, så står der på frøposerne, hvornår og hvordan du skal så. Jeg har også skrevet dyrkningsvejledning, til nogle af de grøntsager jeg selv dyrker.

Selv er jeg så heldig at have en køkkenhave i Haveforeningen Solsiden i Gentofte. Men jeg dyrker også køkkenhave i krukker på både terrassen og i vindueskarmen.

Først får du et par generelle råd, når du dyrker køkkenhave i potter, og længere nede får du mine erfaringer med de enkelte grøntsager.

Køkkenhave i krukker i min vindueskarm

Køkkenhave i krukker

I vindueskarmen har jeg både dyrket agurk, tomat, peberfrugt og krydderurter.

I min vindueskarm har jeg i år dyrket tomater, skoleagurker, peberfrugt (skal dyrkes som chili) og krydderurter som basilikum, timian og persille.

Jeg har også dyrket mikrogrønt i vindueskarmen. Der høster man allerede de små planter efter 7 dage.

Men der er selvfølgelig nogle ting, man skal være opmærksom på, når man dyrker grøntsager i sin vindueskarm.

Hvordan bliver planterne bestøvet i vindueskarmen?

Køkkenhave i krukker - peberfrugt i blomst

For eksempel skal man huske på den med blomsten og bien. I og med de færreste har bier i vindueskarmen, sådan med vilje i hvert fald, så skal planten man vil dyrke helst være selvbefrugtende. Det er for eksempel tomat og peberfrugt.

Men vil man være sikker på et godt resultat, så kan man hjælpe planten på vej ved at ryste den let, mens den blomstrer, eller man kan lege bi ved forsigtigt dyppe den samme vatpind i alle blomster.

Sådan undgår du bladlus og andre skadedyr i din vindueskarm

Det er næsten umuligt at undgå bladlus, når man dyrker i vindueskarmen. Men du kan forebygge ved at sørge for, at der er godt med luft og plads mellem planterne. Kan planterne stå et sted hvor vinduerne kan åbnes, og de kan få vind i bladene, så er det endnu bedre.

Hvis dine planter får lus, så kan du læse om, hvordan du laver hjemmelavet insektsæbe her >>>

Krukkestørrelse, jord, gødning og dræn – i vinduet såvel som på altanen

Når du dyrker køkkenhave i krukker, så skal potterne være så store som du orker at se på, og som du har plads til. Jo mere jord, jo større plante og jo bedre høst.

Jeg startede selv med små potter, men halvvejs i sæsonen plantede jeg dem over i større potter og resultatet kom hurtigt. Det satte i den grad fut i væksten.

Jeg bruger jord, der er økologisk gødet og lægger altid et godt lag dræn i bunden som for eksempel lega-nødder.

Det er begrænset hvor meget næring planten får i en potte, derfor gøder jeg med flydende økologisk gødning en gang om ugen. Ifølge Aarstidernes Køkkenhave, så kan man også bruge gødning i pilleform, som man drysser ud en gang om måneden og indarbejder i det øverste lag. Men gå for guds skyld uden om hønsegødning og andet animalsk gødning, når du dyrker i potter, for det lugter!

Agurker i vindueskarmen var en stor succes

Køkkenhave i krukker

Jeg har både haft stor succes med at dyrke agurker i potter i drivhus og i vindueskarmen.

Det som indtil videre har været den største succes at dyrke i en krukke, har været skoleagurker.

I 2016 havde jeg to potter i min sydvendte vindueskarm og en stor potte med to planter i, i drivhuset.

Især vindueskarmen var en stor succes. Jeg tror det skyldes, at jeg vandede i vindueskarmen nærmest dagligt. I drivhuset vandede jeg 1-2 gange om ugen.

Agurkerne tog især fart da jeg fik plantet dem over i en større krukke og begyndte at gøde dem. Det fik jeg desværre ikke gjort fra starten.

Tomatplanter i vindueskarmen

Køkkenhave i krukker

Når man dyrker tomatplanter i sin vindueskarm, eller hvor man i øvrigt dyrker dem henne, så skal man huske at nippe sideskud af tomatplanten.

Det første år jeg havde tomater nippede jeg de helt forkerte skud. Men i min tomatguide som min kære kollega fra Selvforsyning i byen har skrevet, kan du se en grafik, der viser dig hvilke skud, du skal fjerne, og generelt hvad du skal gøre og være opmærksom på, når det gælder dyrkning af tomater.

Og husk der er forskel på de sorter af tomater, der kan dyrkes i drivhus og på friland. Så skal du dyrke tomater på altanen eller terrassen, så vælg tomater til friland.

Peberfrugtplante i vindueskarm og på terrasse

Når man dyrker peberfrugt i sin vindueskarm, på terrasse eller i drivhus for den sags skyld, så er det en god ide at fjerne de første 5-10 blomsterknopper. Så bliver dine peberfrugter nemlig større. Hvis du gerne vil have mange små, så lad dem endelig sidde.

Det var en kæmpe succes det år jeg dyrkede peberfrugt i en potte på terrassen. Det var dog i 2015 hvor solen i sensommeren var meget genert. Så frugterne blev aldrig røde. Men til min datters fødselsdag 29. oktober, der kastede ungerne sig over peberfrugterne og spiste rub og stub.

Kartofler i krukker på terassen

Dyrkning af køkkenhave i krukker - kartoflerJeg lagde to forspirede kartofler i en stor krukke (diameter ca 40-50 cm.) som stod på terassen. Men en mindre potte med en enkelt kartoffel i, skulle vel nok kunne stå i vindueskarmen. Jeg har dog ikke prøvet det.

Jeg har aldrig set så fine kartofler, som dem jeg høstede i min krukke. Når man dyrker kartofler på friland, så vil de ofte støde på ujævnheder i jorden, mens de vokser og vil derfor få lidt buler og ujævnheder. Men fordi kartoflerne i krukken blev dyrket i jord fra et havecenter, så var der ikke så meget som den mindste bule af spore.

Kartoflerne var perfekte ved høst, men udbyttet var til gengæld ikke så stort, som på friland.

Læs eventuelt mere om dyrkning af kartofler.

Bønner i potter på terrassen

Jeg såede to bønner sent i juni i en potte, som har stået på terrassen. De blomstrede i starten af august og senere på sommeren blev det til en dejlig portion af de lækreste sprøde bønner. Lige nok til en sulten familie. Men heller ikke så meget mere.

Har du erfaringer med at dyrke køkkenhave i potter? Så del dem meget gerne i kommentarfeltet nedenunder.

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.