Kokedama – japansk mosbold du selv kan lave
Jeg skrev i sommeren 2016 en artikel til magasinet Vores Børn om hvordan, man kan styrke sine børns forhold til naturen samtidig med, at man hygger sig sammen og laver noget smukt. Og det er lige præcis, hvad der sker, når man for eksempel laver en kokedama. Det fortalte naturvejleder Lenette Schunck fra Rude Skov Naturskole mig. Børn får nemlig en bedre forståelse for naturen, når de har haft den mellem fingerne.
Og det er helt uundgåeligt, når man skal bakse en kokedama sammen. Så er du advaret.
Hvad er en kokedama?
En kokedama er en japansk opfindelse og betyder mosbold på japansk. En kokedama er en plante, som bor i en kugle af jord og mos i stedet for at stå i en potte. Den kan både hænge i vinduet eller stå på et fad eller en tallerken.
Grunden til at det er umuligt at lave en kokedama uden at røre ved naturens materialer er, at man først og fremmest må en tur i skoven for at finde noget mos. Og jo, den er god nok, mos gror på nordsiden, der hvor solen ikke kommer så meget. Det kan også være at du – lige i denne sammenhæng – er så super heldig at have mos i din græsplæne.
Hvis du tager mos i skoven så husk på Miljø- og fødevareministeriets råd, når du sanker. Du må fylde en pose. Det er i øvrigt bedst hvis du kan finde mos i så store stykker som muligt.

Når du skal lave en kokedama skal du bruge mos, jord med højt indhold af ler en plante, en saks, noget snor og vand.
Det skal du bruge til din kokedama
♥ Mos
♥ Havejord, eller jord tilsat lidt dekorationsler eller lerpulver
♥ Kraftig snor
♥ En saks
♥ Vand
Udover mos, så skal du bruge noget jord. Det kan være jord fra haven (det må nemlig gerne være lerholdigt), men det kan også være almindelig plantejord fra et havecenter. I så fald anbefaler Signe Volteten fra Opengarden CPH at man opløser lidt dekorationsler og blander i. Man kan også købe lerpulver i et havecenter og blande i. Mine kokedamaer har dog klaret sig fint uden, men så har jeg da i hvert fald husket at fortælle dig det.
Derudover skal du selvfølgelig bruge en plante. Det kan være en sukkulent – som er smart fordi den ikke behøver så meget vand – men her i vinterhalvåret er en hyacint også et godt bud eller for den sags skyld en orkide. Men det kunne også være din timian fra vindueskarmen eller fra køkkenhaven, der skal have lov at overvintre i en kokedama.
Sidst men ikke mindst skal du bruge noget kraftig snor, en saks og noget vand.
Sådan gør du
Først nulrer du forsigtigt noget af jorden af din valgte plante uden at skade rødderne.
Derefter fugter du din jord rigeligt, så du kan arbejde med den. Nu skal du nemlig lave en kugle af jord i den størrelse, du gerne vil have din kokedama skal ende med at have.
Når du har fået lavet en fast kugle, så skiller du den i to og klapper de to dele udenom din plantes rødder.
Læs også: Opskrift på hokkaidosuppe som børn lapper i sig.

Den fugtige jord krammes rundt om plantens rødder til en fast kugle.
Dæk derefter kuglen med mos og skub det ind under din plante.

Skub mos godt op omkring planten og hele vejen rundt om den. Bagefter vikler du snor omkring kuglen, lidt som når du nøgler garn.
Når du synes at mosset sidder godt fast, så husk at efterlad en lang snor, hvis du vil hænge din kokedama op i vinduet.
Hvordan passer jeg min kokedama?
Når din kokedama trænger til vand, så bliver den let. Sæt den i en balje med vand til den er tung igen. Kram det overskydende vand fra og hæng mosbolden tilbage i vinduet.
God fornøjelse!

Det endelige resultat – den fineste hjemmelavede kokedama, lige til at hænge i vinduet.