Vores 100 m2 køkkenhave på Grantoftegaard

Vi er to optimistiske mødre til to rollinger (begge fra 2011), der til sammen råder over et svimlende areal på hele 100m2 økologisk køkkenhave på Grantoftegaard. Køkkenhaven ligger på en mark sammen med 24 andre økologiske køkkenhaver i en lille landsby Pederstrup lige udenfor Ballerup. Vores 100m2 jord er lejet af gården, der også stiller alle frø og udplantningsplanter til rådighed for et årligt beløb. De sørger også for at pløje jorden i foråret.

Køkkenhave på Grantoftegaard

– Hvis vi bare EN aften kan spise nye kartofler, fra vores egen køkkenhave, så har det her projekt været en succes.

Sådan sagde vi til hinanden, da vi en kølig forårsdag var godt gammeldags landmandstrætte efter at have lagt, hvad der føltes som uendelige rækker af kartofler. Vi havde slet ikke fantasi til at forestille os, i hvor høj grad den ydmyge målsætning ville blive sprængt.  I løbet af sommeren 2014 har vi næsten hver aften haft egne kartofler på bordet, vi har spist bittesmå sprøde gulerødder, vi har hakket egne løg, spist egen squash, plukket salat og morgenfruer har pyntet i vores stuer. I løbet af efteråret kunne vi føje kål, squash, bønner og lidt rødbeder til succesen.

Vil du have tips og tricks til dyrkning af køkkenhave og børrnevenlige madopskrifter, så tilmeld dig mit nyhedsbrev her >>>

Kornelia og Orson har en fest. Og det er en af grundene til, at vi dyrker køkkenhave. Foto: Katja Hemming Hansen

Vores rollinger Kornelia og Orson har en fest. Og det er en af grundene til, at vi dyrker køkkenhave. Foto: Katja Hemming Hansen

– Mor, jeg kan godt lide at være i køkkenhaven

Den store lære er, at som nybegynder er det godt at starte med nogle få grøntsager. Især hvis man skal dyrke køkkenhave sammen med børn.

For på trods af den sprængte målsætning, så har det vist sig, at der er meget at lave i en køkkenhave med så mange forskellige grøntsager, som vi havde – og derudover var det bestemt ikke så nemt at have de små rollinger med i køkkenhaven, som vi havde regnet med. Det betød, at vi som den eneste ud af 25 køkkenhaver i juli måned havde en fjerdedel køkkenhave med storblomstrede ukrudt.

Men det  har alligevel været det hele værd. Og lidt til. Ikke mindst fordi min datter en varm sommerdag – mens vi gravede kartofler op – sagde:

– Mor, jeg kan godt lide at være i køkkenhaven.

Kornelia kartoffelhøst

Min datter nærstuderer en nyopgravet kartoffel. Foto: Katja Hemming Hansen

Hver gang vi fandt en kartoffel jublede hun og skyndte sig at lægge den hen i bunken til de andre. Og når vores unger samtidig synes, at det er meget sjovere at spise en kartoffel, de selv har gravet op, end sådan en der kommer i en pose fra Fakta, så vil lykken næsten ingen ende tage…

 

 

 

 

 

0 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.