Hjemmelavet insektsæbe – sådan slipper du af med bladlus

Hjemmelavet insektsæbe mod bladlus

Er der noget værre end at se den lille plante man har passet og plejet pludselig være ved at blive ædt op af lus? Som lykkelig ejer af en køkkenhave og en vindueskarm med både tomater, basilikum, timian og en peberfrugt, er der kun et svar: Nej!

Hjemmelavet insektsæbe bliver din redning

Hjemmelavet insektsæbe gør det af med bladlusDer er faktisk ikke rigtig noget værre. Nå ja, det skulle da lige være eksotiske svampeangreb.

Men det gode ved denne historie her er, at der heldigvis er råd for miséren, når det kommer til bladlus.

Og endda et helt og aldeles økologisk råd.

Hjemmelavet insektsæbe.

Det var denne her stakkels peberfrugt, der blev angrebet. Min kære tante Hanne, der så længe jeg kan huske har dyrket køkkenhave sammen med min afdøde og i øvrigt blinde onkel (det er en helt anden historie, som jeg en dag vil fortælle her på bloggen), havde nærmest set det komme:

– Sådan er det med peberfrugtplanter. De har meget let ved at få lus.

Og det skal jeg lige love for. Bladlusene var fuldstændig pjattede med min stakkels peberfrugt.

Men så måtte de to bug busters i aktion:

Min datter Kornelia og jeg gik igang med at lave den hjemmelavede insektsæbe.

Vi var løbet tør for brun sæbe, som jeg ellers plejer at bruge, men til gengæld havde vi nogle sæbespåner.

Opskrift på hjemmelavet insektsæbe

Hjemmelavet insektsæbe mod bladlusOpskriften på den hjemmelavede insektsæbe lyder sådan her:

✓ 1/2 liter vand

✓ 1 spsk sæbespåner eller brun sæbe

✓ Evt. 1 spsk sprit

Det er ikke alle planter, der tåler sprit kunne Karsten Bo fra Solsikken fortælle mig. Han forklarede mig, at man ofte kan vurdere det på plantens vokslag ved at gnide på et blad. Hvis man kan mærke, at den har et vokslag, så kan den tåle behandlingen, hvis ikke så undlad sprit eller prøv i første omgang at bruse den med vand.

Alternativt kan du prøve at sprøjte den med skummetmælk i solskin. Mælken bliver sur og det skulle bladlusene ikke kunne lide.

Da insektsæben var klar, gav Kornelia lusene en ordentlig omgang. Vi tog planten med udenfor og stillede den i skygge, det er vigtigt at den står i skygge efter behandlingen.

Der stod peberfrugtplanten så i en lille uge, og til sidst var lusene væk. De sidste fjernede vi med fingrene.

Nu har vi taget planten med op i vindueskarmen igen. Den står der, hvor der kommer mest luft fra det åbne vindue. Det er blandt andet sådan, man kan forebygge at der kommer lus og andre skadedyr, det er ved at sørge for, at der er masser af ventilation mellem planterne i vindueskarmen såvel som i køkkenhaven.

Se det er da rart at vide, ikke?

Har du gjort dig erfaringer med hjemmelavet insektsæbe, der ligner mine? Eller har du gjort dig helt andre erfaringer? Så skriv gerne en kommentar herunder i kommentarfeltet.

Du er velkommen til at tilmelde dig mit nyhedsbrev, så får du besked direkte i din indbakke, når der er nye historier og tips her på bloggen. Det er ganske gratis.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her >>>

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.