Sædskifte – sådan planlægger du din køkkenhave

Saedskifte - saadan planlaegger du din koekkenhave

Hvad er sædskifte?

Da jeg begyndte at dyrke køkkenhave i 2014 og første gang stødte på ordet sædskifte, så skyndte jeg mig at lukke ørene. For jeg tænkte at det lød alt for landmandsagtigt til, at det på nogen måde kunne være noget, jeg skulle forholde mig til.

Men jeg tog fejl.

For når du dyrker din køkkenhave efter en sædskifteplan, så kan du i højere grad undgå sygdomme og skadedyr. For det er nemlig sådan, at naturen går i udu, når du dyrker den samme afgrøde det samme sted år efter år og den kvitterer derfor med “et rap over nallerne” om man så må sige: Der er større risiko for at dine kartofler får svamp og dine gulerødder bliver angrebet af gulerodsfluen, hvis du dyrker dem det samme sted hvert år.

Så hvad er sædskifte så? Sædskifte betyder at du forsøger at efterligne naturen selv, ved at du dyrker afgrøder forskellige steder i din køkkenhave hvert år. Hvis man tager udgangspunkt i et fireårigt sædskifte, så dyrker man kartofler fire forskellig steder i køkkenhaven de næste fire år.

Jeg ved at min venindes mor altid har haft sit kartoffel-bed det samme sted i haven år efter år og hun høster vidunderlige kartofler. Og hvordan man skal forklare det, det må en eller anden ekspert i køkkenhave svare på.

Sådan laver du en sædskifteplan

I videoen herover kan du se på 13 sekunder hvordan jeg har inddelt vores køkkenhave i fire områder, og hvilke afgrøder man kan dyrke i hvert område. Jeg har samlet informationerne fra Havenyts artikel om de forskellige plantefamilier og et fireårigt sædskifte. Det kommer nogenlunde til at se ud som i videoen, når man holder sig til forskellige grøntsager.

År et sår du afgrøderne som du kan se i videoen. År to hopper kartofler og dens venner hen til kål og dens venner, mens kål og dens venner, hopper over til majs og dens venner. Og så videre.

Ved at have tegnet en plan, og lavet inddelingen i min køkkenhave, kan jeg næste år nemt planlægge hvor jeg skal så hvad.

Rigtig god fornøjelse!

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.