Sneglehegn – sådan bliver du fri for dræbersnegle

Sneglehegn - slip af med draebersneglene

Sneglehegn – bliv fri for dræbersnegle

Jeg har dyrket køkkenhave siden 2014, de to første år på en økologisk mark, der stort set var fri for dræbersnegle. Fra 2016 i en nyttehave med et særdeles rigt dræbersnegleliv. Argh! Derfor er jeg frygtelig glad for, at der findes noget, der hedder et sneglehegn og som bekæmper dræbersnegle uden kemi.

Læs her hvordan jeg har sikret min køkkenhave mod dræbersnegle ved opsætning af sneglehegn.

(sponsoreret af lyngeshop.dk)

Jeg følte mig som en heldig kartoffel, da jeg overtog en nyttehave på Solsiden i år (2016). Mindre heldig følte jeg mig, da jeg på de andre i haveforeningen kunne forstå, hvordan de konkurrerer med dræbersneglene om at få lov til at nyde georginer såvel som grøntsager i fred. Og hvordan dræbersneglene ofte er dem der kommer først.

Sommeren 2016 er startet dejlig tør og stort set uden snegle. Men da regnen så kom i juli, skal jeg lige love for at sneglene fulgte med. Og jeg kan ikke ha’ det. Jeg kan slet ikke ha’ det, når de kaster sig over mine bladbeder, når de gnasker min salat før den nærmest er kommet frem, når du udhuler mine jordbær og mine græskar og når de gnaver mine kål ned til sokkeholderne. Derfor spurgte jeg Kim fra Lyngeshop, om jeg ikke kunne få lov at teste sådan et sneglehegn og blev nærmest lykkelig, da han sagde: – Jo da.

Sneglehegn – sådan virker det

Et sneglehegn består af en galvaniseret plade, der er bukket i en vinkel, som sneglene ikke kan slime sig henover. Naturstyrelsen har skrevet om det her på deres hjemmeside.

(Teksten fortsætter under billedet)

Sneglehegn - bukket galvaniseret aluminium

Sneglehegnet består af aluminiumsplader med et buk, som dræbersneglene ikke kan slime sig henover.

 

Det gælder så om, at der er godt med afstand til høje afgrøder på begge sider af hegnet, så man ikke får lavet den perfekte bro, de små bæster kan slime sig henover.

Derfor tog det mig noget tid at komme i gang med projektet, da jeg primært dyrker grøntsager i min nyttehave og mange af dem var kommet så langt, at jeg skulle fjerne nogle for at gøre plads til sneglehegnet. Så skal du beskytte din køkkenhave mod dræbersnegle, er det klart at foretrække, at gøre det tidligt på sæsonen, så du kan planlægge køkkenhaven indenfor sneglehegnet. Men er man hårdt ramt, så er det bare med at komme i gang.

Sneglehegn – sådan sætter du det op

Jeg satte selv mit sneglehegn op, ene kvinde,  og var overrasket over hvor let det er at sætte det op. Hegnet leveres i 1 og 2 meter lange stykker hegn. Du kan justere længden, ved at lade stykkerne overlappe, så det kommer til at passe med det område, du skal indhegne. Jeg satte mit sneglehegn op efter en periode med meget vand, hvor jorden var meget medgørlig.

  1. Først sætter du snore, for at markere hvor du vil have dit sneglehegn. Så har du nemlig en linje at grave efter.
  2. Bagefter graver du en rille med en spade, langs din opsatte snor. Du skal vrikke godt med spaden mens den er i jorden, så rillen får en vis bredde og så sætter du sneglehegnet ned i rillen. Og sådan fortsætter du hele vejen rundt.
  3. Når sneglehegnet står som det skal, kan du klappe jorden til på begge sider af hegnet. Det er smart at vente med det til sidst, har jeg erfaret, hvis man vil justere lidt undervejs.
Sneglehegn - grav en rille

Først graver du en rille med din spade.

Sneglehegn - pladerne overlapper

Lad pladerne overlappe og justér længden.

Ryd for dræbersnegle indenfor sneglehegnet

Når dit sneglehegn er sat op, så gælder det om at få alle snegle og æg ud af det indhegnede område. Jeg gik i første omgang til angreb med en saks: Jeg fanger sneglene i saksen og holder den ned i en pose, hvor jeg klipper dem over. Døde snegle tiltrækker flere snegle. Så det gider man jo ikke lige frem, derfor gælder det om at få dem i skraldespanden.

Herefter har jeg sat ølfælder. Læs her hvordan man laver sin egen ølfælde af en mælkekarton og enten øl eller en blanding.

Jeg har faktisk kun fundet én snegl efter jeg har opsat sneglehegnet. Mine kål har spiret på ny, mine squash har sat frugter, mine græskar og mine bladbeder får lov at være i fred. Så nu har jeg turde så rødbeder og plante mine sidste kålplanter ud. Så det er indtil videre en stor succes!

Relateret indhold

0 kommentarer

Skriv en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.